"Vandkvalitet og overvejelser om central blødgøring"
Hos Gilleleje Vandværk er det vores mål at levere rent og pålideligt drikkevand til vores forbrugere, samtidig med at vi holder øje med nye teknologiske og miljømæssige løsninger. Et af de spørgsmål, der ofte rejses, er, om vi bør implementere central blødgøring af vores vand for at mindske kalkindholdet.
Gilleleje Vandværk har p.t. ingen planer om central blødgøring. Hårdheden i vores vand ligger typisk mellem 14–16 °dH, hvilket er inden for det niveau, der vurderes som acceptabelt ifølge nationale anbefalinger og de kommunale retningslinjer. Vandets hårdhed opleves forskelligt i de danske kommuner, og nogle har valgt blødgøring, mens vi følger en afventende strategi, idet teknologien og erfaringerne stadig udvikles.
Økonomiske og tekniske overvejelser:
Blødgøring af vand kræver ikke alene store investeringer i installation og drift, men også en kommunal tilladelse. Omkostningerne ved central blødgøring er anslået til 2-3 kr. ekstra per m³ for forbrugerne. Desuden ses kun en begrænset effekt, når vandets hårdhed reduceres fra 14-16 °dH til det anbefalede niveau på 8-12 °dH, som anbefales for at mindske kalkaflejringer i rør og husholdningsapparater
Tekniske forbedringer i det nye værk:
Vores nye vandværk har en forbedret beluftningsproces, der kan hjælpe med at reducere synlige kalkaflejringer. Selvom beluftning ikke reducerer selve vandets hårdhed, kan det medvirke til at mindske kalkudfældningen i vandinstallationerne hos forbrugerne.
Vi prioriterer i øjeblikket at følge udviklingen inden for central blødgøring, og med det nye værk har vi teknisk forberedt os på muligheden for at installere et blødgøringsanlæg, hvis det i fremtiden viser sig at være økonomisk og praktisk fordelagtigt for vores forbrugere.